Scouting Stadskanaal

Home Over ons Verhuur Praktische informatie Agenda Contact

Over scouting


hieronder een korte uitleg over scouting.

Scouting is een internationale jeugd- en jongerenorganisatie vol sport, spel, buitenleven, samenwerken en samenzijn. Scouting heeft zo'n 38 miljoen leden, verdeeld over 160 landen en is daarmee de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van de wereld. Ook veel bekende personen hebben bij scouting gezeten of zitten er nog steeds bij.

Wat mensen nou zo leuk vinden aan scouting, dat is door de jaren heen wel wat verschoven. In de jaren 1930 was kamperen bijvoorbeeld nog erg bijzonder. Buiten scouting werd dat eigenlijk alleen door militairen gedaan, en campings bestonden nog niet. Maar ook nu het buitenleven wat "normaler" geworden is, weet scouting nog altijd een hele hoop jeugd en jongeren te boeien. De activiteiten die er bij scouting gedaan worden, zijn dan ook heel divers. Het accent ligt wel bij het buitenleven, maar dan nog is nog steeds niet in één zin te beschrijven wat je nou doet bij een scoutingvereniging. Je kunt bijvoorbeeld een groot spel op een plein of in het bos doen, een broodje bakken boven een houtvuurtje of een vlot in elkaar pionieren, een speurtocht lopen of een boemerang figuurzagen, een potje voetballen of een fotocollage maken, met een rugzak op je rug gaan hiken of klimmen en abseilen, zwemmen, zeilen, spelen in een muziekcorps, paardrijden of met op afstand bestuurde vliegtuigen bezig zijn en nog veel meer..... Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een Scoutinggroep die zich er mee bezighoudt.

Een ander kenmerk van scouting dat door de jaren heen altijd belangrijk is geweest, is het doorgeven van kennis. Als scout leer je als het goed is van de andere mensen in je groep allerlei nieuwe vaardigheden waar je de rest van je leven nog wat aan hebt, en die jij op jouw beurt weer kunt geven aan de mensen die jonger zijn dan jij. Ook leer je om al op jonge leeftijd initiatief te nemen en samen te werken in een groep. Of dit kenmerk van scouting ook echt bij een scoutinggroep aanwezig is, hangt overigens ook af van de ervaring en talenten van de (bege)leiding. Bij de ene groep ligt de nadruk inderdaad op het spelenderwijs van elkaar leren van allerlei vaardigheden, de andere groep houdt zich vooral bezig met het doen van spelletjes die door de leiding verzonnen zijn. Hoe dan ook: Scouting is samen bezig zijn en dat kan op zoveel verschillende manieren dat het niet te beschrijven is!

Geschiedenis

Scouting ontstond rond het jaar 1900 in Engeland, in een tijd dat de kinderarbeid in West-Europa tot een einde kwam. Om de jeugd in hun nieuw verkregen "vrije tijd" te vermaken, schoten de verschillende jeugdbewegingen als paddestoelen uit de grond. Toen Robert Baden-Powell, een hooggeplaatste militair uit het Engelse leger, een boek uitgaf over militair verkennen voor soldaten in opleiding, bleek dit boek ook aan te slaan bij de jeugd. Ze begonnen met het boek in de hand massaal "Baden-Powelltje" te spelen. Hierop besloot Baden-Powell om speciaal voor de jongeren een eigen boek te schrijven dat niet gericht was op het voeren van oorlog, maar om het hebben van plezier en daarbij nog wat zinvols leren ook. Dit werd "Scouting for Boys", een merkwaardige mengeling van stukken uit spannende jongensboeken, sterke verhalen, tips en trucs, kampeer- en spoorzoekersvaardigheden, en aanwijzingen voor begeleiders. Na de publicatie van het boek in 1908 ontstonden in Engeland al gauw de eerste Scoutinggroepen. Niet lang daarna werd Baden-Powell door de Engelse koning, die de nieuwe jeugdbeweging een warm hart toedroeg, bevolen om zich voortaan helemaal aan de nieuwe beweging te wijden.

Het spannende spel van "verkennen" sloeg ook aan buiten de Engelse landsgrenzen en binnen een aantal jaren werden er dan ook verschillende internationale organisaties opgericht om de landelijke organisaties te ondersteunen, zoals de World Organisation of the Scout Movement (WOSM, voor jongensgroepen), World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS, voor meisjesgroepen) en de International Scout and Guide Fellowship (ISGF, voor volwassenen die het scoutsleven niet kunnen missen). In België en Nederland ontstonden de eerste scoutinggroepen in 1910, en beide landen kregen al snel allerlei landelijke overkoepelende Scoutingorganisaties. In Nederland gingen al deze organisaties in 1973 samen in Scouting Nederland, in België zijn er nog wel meerdere organisaties. Al deze organisaties zijn aangesloten bij één of meer van de eerdergenoemde wereldorganisaties. In België en Nederland zijn de meeste scoutinggroepen "gemengd", al zijn er hier en daar ook wel aparte groepen voor jongens en meisjes. In veel andere landen spelen de jongens en meisjes echter nog strikt gescheiden.

over scouting Stadskanaal


Scouting Stadskanaal is de Scoutinggroep voor de gemeente Stadskanaal. Ook van buiten de gemeente zijn kinderen lid van Scouting Stadskanaal. Scouting Stadskanaal heeft uitdagende programma's voor kinderen van 5 t/m 18 jaar. Iedere leeftijdsgroep heeft programma's afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

Scouting Stadskanaal

Scouting Stadskanaal is de Scoutinggroep voor de gemeente Stadskanaal en omliggende dorpen.

De vereniging is al meer dan 75 jaar oud en omvat alle leeftijdsgroepen van bevers, welpen, scouts en explorers. Hierdoor wordt een jeugdlid de mogelijkheid geboden om zonder overstap naar een andere scoutinggroep alle speltakken te doorkruisen.

Organisatie

Scouting Stadskanaal bestaat uit een vereniging en een stichting. De vereniging houdt zich bezig met alle activiteiten, de stichting houdt zich voornamelijk bezig met het onderhoud en de exploitatie van het clubgebouw.

De leidingteams

De fanatieke leid(st)ers zetten zich wekelijks in om een te gek programma te maken met als doel een lachend kind! Ze vormen een gezellig groep binnen Scouting Stadskanaal! Naast de verschillende speltakken zetten de leidinggevenden zich ook in voor andere groepsactiviteiten.

De groepsbegeleid(st)er

Hij of zij kijkt naar het totaalplaatje, bijv. het spel en groepssamenstelling. Een aantal keer per jaar kijkt hij of zij samen met de leiding hoe het gaat binnen de speltak en ondersteunt bij vragen. Verder is hij of zij actief betrokken bij activiteiten die voor alle leden of leiding zijn.

De praktijkbegeleid(st)er

Hij of zij ondersteunt individuele leidinggevenden en de verscheidene leidingteams bij het verwerven van persoonlijke en teamkwalificaties. Hij of zij gebruikt daarvoor de binnen deskundigheid ontwikkelde instrumenten.

geen persoon ingelogd Login

Komende Activiteiten

Hieronder staan de komende activiteiten beschreven.

Geen activiteit bekend

Social Media